Več o govorcih in predavateljih
mag. Janez Sodržnik
Program:

petek, 26. 11. 2021

9.00 

Otvoritev kongresa

mag. Janez Sodržnik

Prvi podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez

Predsednik organizacijskega odbora kongresa


  • Spoštovani,

s ponosom in veseljem  ugotavljam, da se je ponovno izkazalo, da šport in civilne športne organizacije, predvsem društva, dokazujemo, da smo del rešitve tudi v časih, ki pred celotno družbo postavljajo nove izzive. Ustaljeni načini delovanja in prakse, vzpostavljene v preteklosti, so bili v obdobju, ko smo se soočali z vladnimi ukrepi za preprečevanje širjenja virusa in bili zaprti v svoja lokalna okolja, nenadoma prekinjeni.  Posledice ukrepov so se negativno odrazile v številnih segmentih  družbe in morda še najbolj dramatično pri najmlajši in najobčutljivejši populaciji, kjer se je zmanjšanje športnih programov in možnosti ukvarjanja s športom pokazal z izrazitim upadom gibalnih sposobnosti in naraščajočim trendom debelosti.

»Puške nismo vrgli v koruzo« in z inovativnimi pristopi pri spodbujanju vadbe smo v veliki meri omilili posledice, ki bi sicer bile še bolj drastične in dolgoročne. OKS-ZŠZ je tudi v sodelovanju z drugimi športnimi organizacijami  s številnimi pobudami in proaktivnim pristopom apeliral na odločevalce, da pri sprejemanju odločitev bolj upoštevajo tudi šport. 

Ob tej priložnosti bi želel izreči posebno zahvalo občinam in županom, ki najbolj neposredno in tenkočutno poznajo potrebe svojih občanov in so v obdobju omejevanja ohranili oziroma še povečali sofinanciranje športnih programov in investicij v športno infrastrukturo v svojih okoljih. To je temelj slovenskega športa in tega ne smemo izgubiti!

Želim si in verjamem, da bo 16. kongres športa za vse udeležencem ponudil vpogled v možne inovativne pristope in načine spodbujanja vadbe in bo pomenil še en kamenček v mozaiku uspešnega nadaljnjega razvoja športa za vse v Sloveniji. 

Ob enem pa bo tudi svojevrsten uvod v največji dogodek na področju športa za vse na svetu, ki se bo zgodil junija naslednje leto v Portorožu! Gre za 27.TAFISA svetovni kongres, ki smo ga morali ravno zaradi okoliščin prestaviti v naslednje leto, z zelo zgovornim naslovom – Šport za vse v spreminjajočem se svetu! Tudi tam bomo, kot na našem kongresu, iskali odgovore na vprašanje, kako omiliti posledice zaprtja športnih dejavnosti, zmanjšanja programov in s kakšnimi inovativnimi pristopi pri vadbah obrniti trend navzgor. 

Prepričan sem, da z bogatimi izkušnjami in širokim znanjem lahko ponudimo veliko, ne samo našim prebivalcem, temveč celemu svetu!!

Vsem nam želim uspešen kongres!



Mag. Janez Sodržnik

Prvi podpredsednik OKS-ZŠZ

Predsednik Organizacijskega odbora kongresa



Share by: